...

Homoseksuaaliseen meis meis sihteeri oppilaat

Kumpikin osapuoli aseistautuu, sisällissota syttyy. Valkoisen hallituksen joukot musertavat saksalaisten sotilasosastojen avustamina punaisten vastarinnan muutamassa kuukaudessa. Kylän opettaja ja kappalainen Patrick Sillman päästää jälki-istunnosta kaksi Laapotin poikaa, Uimon ja Anton, jotka näkevät kylän lähettyvillä kasakka-asuisen ratsumiehen. Papin asussa Sillman ajaa polkupyörällä hoitamaan Tsutsusen vaimoa. Tsutsunen kiroaa papin, koska tämä ei päästä Sulo-poikaa kotiin auttamaan talon töissä.

Pääsiäisen alla Sillman kirjoittaa veljelleen tunnontuskistaan ja uskon kilvoituksestaan. Koululla Sillman huomaa särjetyn ikkunan. Hän ottaa kiinni kasakkahattuisen miehen, joka osoittautuu Suloksi. Sillman määrää Sulon riisumaan venäläiset vaatteet, sillä hänet voitaisiin ampua niiden vuoksi.

Ruumiintarkastusta tehdessään Sillman löytää Sulolta käsikranaatin ja ehtii heittää sen pois juuri ennen räjähdystä. Koululle tulee valkoisten partio. Sillman kiistää kylässä asuvan punikkeja. Miehet eivät usko, koska sanovat ampuneensa jo kaksi. Sillman onnistuu ajamaan miehet tiehensä, haukkuu heidät "verestä kiimaisiksi murhamiehiksi" ja vetoaa valkoisessa armeijassa palvelevaan jääkäriveljeensä.

Hän löytää Uimon ja Anton ruumiit ja vie ne perheelle. Poikien hautajaisissa Sillman ei kestä lukea puhettaan loppuun vaan pyörtyy. Hän sanoo fyysisen ja henkisen heikkoutensa johtuvan riivaajasta ja pyytää Jumalan armahdusta. Kylän liepeille saapuu saksalainen aliupseeri Küttner. Hänellä on mukanaan nuori punavanki. Punaisten ryhmä haavoittaa saksalaista.

Tsutsunen käy humalapäissään haukkumassa hänet tyttärensä viettelemisestä ja Sulon pitämisestä renkinä. Koululle löytänyt Küttner kertoo saaneensa tarpeeksi sodasta ja lähtee toteutettuaan Sillmanin veljen antaman käskyn tuoda vanki kuulusteluihin.

Sillman yrittää turhaan keskustella vangin kanssa. Hän käy kylvyssä, minkä jälkeen poika uhkaa häntä Küttnerin jättämällä kiväärillä. Kun poika ei ammu, Sillman puolittain pakottaa pojan kylpyyn ja katselee sitä ovelta. Kylvyn jälkeen molemmat käyvät nukkumaan. Aamulla Sulo kertoo Sillmanille, että työväentalolla tapetaan ihmisiä. Sillman sitoo vangin ja lähtee talolle. Sisään ikkunasta kömpinyt Sulo kiusaa vankia.

Työväentalolla teloitusten keskellä Sillman ei voi tehdä mitään. Palatessaan koululle Sillman vapauttaa vangin ja kysyy tältä: Poika valmistaa Sillmanille hauen ja pyytää tältä suojelua kuulusteluihin. Pullosta syntymäpäivänsä kunniaksi naukkaileva Sillman lupaa pitää pojasta huolen. Sillman laittaa levyn soimaan ja tanssahtelee valssia yksin ja pojan kanssa. Yöllä Sillman asettautuu pojan viereen ja suutelee tätä. Sillman päästää vangin vapaaksi. Poika löytää punaisten joukon ja ohjaa sen koululle.

Poika tulee sisään, ottaa kiväärin ja ampuu Sillmania vatsaan. Poika laittaa Carusoa soimaan ja tuomitsee lähtiessään papin valehtelijaksi.

Sillman jää vertavuotavana asuntoonsa. Jääkärikapteeni Gilbert Sillman löytää veljensä kuolleena. Sotilaat potkivat ruumiin vierellä valvovan, punaiseen käsivarsinauhaan sonnustautuneen Sulon ulos. Pihalla kapteeni aikoo teloittaa Sulon, mutta kääntää pistoolinsa juuri ennen laukausta toisen, vanhemman miehen päähän.

Gilbert lukee veljensä paperit ja antaa määräyksen polttaa koulu. Sen ajankuva välittyy aitona ja sen murteellinen dialogi on sekä uskottavaa että henkilöhahmojen luonnetta osuvasti ilmaisevaa.

Lunastuksen ehdoton voimahahmo on sen pääosaa esittävä Kari Heiskanen. Hänen väkevässä, syvästi inhimillisessä roolityössään elävät rinnan hellyys ja lujuus, tuska ja ilo, epäilys ja usko.

Pertti Lumirae Demari Näin Saarelan ja kumppaneiden Lunastus nousee itse asiassa yhdeksi tärkeimmistä elokuvista suomalaisen filmi-ilmaisun luvun jälkipuoliskolla. Se ei yritä kouristuksenomaisesti pysyä ajan hermolla tai kerätä sekundaarisia irtopisteitä suoraan kadulta, vaan luo viisaan ja monivivahteisen katseen paitsi menneisyyden ristiriitoihin myös siihen ydinalueeseen, joka pyrkii tekemään teoksesta yleispätevän ja ajan toisarvoiset triviaalisuudet ylittävän.

Mikael Fränti Helsingin Sanomat Nyt Olli Saarelan elokuvassa on samaa ehdottomuutta kuin ranskalaisen Robert Bressonin Papin päiväkirjassa tai Ingmar Bergmanin Jumala-suhdetta käsittelevissä elokuvissa. Saarelan elokuvassa yhden yksilön ahdistus limittyy luontevasti yhteiskunnalliseen ristiriitatilanteeseen. Kuvat nousevat todellisista tilanteista, todellisten ihmisten järkkyvästä elämänpiiristä.

Miehen seksuaalinen poikkeavuus ei kohoa perusteemaksi, vaan tiivistää ja selvittää tapahtumien syy- ja seuraussuhteita. Opiskeluaikanaan Saarela ohjasi lyhyet näytelmäelokuvat Julma maaseutu , Ristin juurella ja Koverhar - lihanleikkaajan kolme päivää Myös Saarelan pitkä esikoisteos Lunastus suunniteltiin alun perin vajaan tunnin mittaiseksi puolipitkäksi elokuvaksi.

Lähtökohtana oli Albert Camus'n novelli Yövieras , jonka Kari Saran oli määrä tuottaa elokuvaksi, mutta tekijänoikeussyistä Camus'n tarina jäi pelkäksi inspiraation lähteeksi.

Vuosina Saarela teki yhdessä Heikki Vuennon kanssa neljä käsikirjoitusversiota samansukuisesta aiheesta, kunnes siinä tuotantovaiheessa nähtiin kokoillan elokuvan ainekset ja tuotanto organisoitiin tämän mukaan, Suomen elokuvasäätiön tuella, tuottajana Claes Olssonin Kinoproduction Oy. Huhtikuussa päivätty 7. Kuvauspäiviä kertyi kaikkiaan Lunastus kuvattiin super mm: Kappalaisen roolista miespääosa-Jussilla palkitun Kari Heiskasen rinnalla näytelleet Jussi Puhakka s. Puhakka on sittemmin nähty Anssi Mänttärin Joensuun Ellin eräässä pääosassa.

Ymmärrettävästi sota ylipäätään on aina mielettömyyden ja mielivaltaisuuden sanelema näytös, jossa mitä tahansa voi itsekullekin tapahtua ja jossa sattumanvaraisuuden logiikka käy toteen. Kuitenkin juuri sisällissota, tapahtuipa se sitten missä maailmankolkassa tahansa, luo tilanteen jossa kaikki, viattomimmat ja pienimmätkin, ovat alisteisia tälle käänteiselle maailmanjärjestykselle jossa epävarmuus ja pelko on kaiken kattava perustunne.

Ehkäpä juuri nyt lähes seitsemänkymmenen vuoden kuluttua olemme valmiita käsittelemään aihetta uusin silmin ilman poliittisen romantiikan läpitunkemaa katsantoa. Lunastus palkittiin vuoden suurimmalla laatutuella ja kuudella Jussi-patsaalla. Seuraavaksi Saarela ohjasi Antti Tuurin tekstiin pohjautuvan sotaelokuvan Rukajärven tie Tuomas Kantelinen 1 Tuomas Kantelinen Ensemble, joht.

Teemu Honkanen off, alkutekstit , 2' 50". Teemu Honkanen off, lopputekstit , 1' 20". Josef Pasternack off, gramofoni , kaksi kertaa, yht. Josef Pasternack; Naxos , alkuperäisäänitys The Priest Goes Walz Säv.

Tuomas Kantelinen Tuomas Kantelinen Ensemble off, gramofoni , 1' 05". Music For Films Tuomas Kantelinen, Etusivu Info Suomen kansallisfilmografia Elokuvat Tiedonkeruu. Etusivu Info Elonet Toimituskunta Yhteystiedot Tekijänoikeudet Palaute Suomen kansallisfilmografia Suomalaisen elokuvan vuosikymmenet Suomalainen elokuvatuotanto — Kansakunnan synty: Suomalainen yhteiskunta — Teuvo Puro elokuvaohjaajana Varhaiset suomalaiset uranuurtajat Suomalainen elokuvatuotanto — Anna-Liisa — kotimainen taidefilmi Armeija astuu valkokankaalle — Meidän poikamme -elokuvan taustaa ja tarkoitusperiä Erkki Karu ja hänen aikakautensa Suomalaisen elokuvan pientuottajat —luvuilla Tidig svensk och finsk filmproduktion Öljy, josta palava isänmaanrakkaus imee voimansa - Kalle Kaarna ja elokuvat Valentin Vaalan Fennica-kausi Gustaf Molin — Suomalaisen elokuva-alan unohdettu suuruus Suomalainen elokuvatuotanto — Öljy, josta palava isänmaanrakkaus imee voimansa — Kalle Kaarna ja elokuvat — Valentin Vaalan Fennica-kausi Äänielokuva tulee Suomeen T.

Särkän kansallinen lähetystehtävä Wilho Ilmarin ja Hannu Lemisen vieraat miehet Suomalainen elokuvatuotanto — Intohimon roviot — Teuvo Tulion Sellaisena kuin Sinä minut halusit, Rakkauden risti, Levoton veri Lankeemus ja pelastusarmeija — sodanjälkeinen ongelmaelokuva Simo Penttilä -elokuvat Sodan, säännöstelyn ja jälkihoidon vuodet Suomisen perhe -elokuvat Tet-Lea-Valentin — luvun moderni komedia Valkoiset ruusut vain sinulle: Hannu Leminen ja romanttinen melodraama Suomalainen elokuvatuotanto — Elokuva Siljasta Valkoinen peura Kun on tunteet Suomalaisen värielokuvan synty Tuntematon sotilas Lättähatut ja piukkapöksyt valkokankaalla Suomalainen elokuvatuotanto — Elokuvamies Jörn Donner Merkitystä etsimässä Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut — Spede-elokuvat ennen Uuno Turhapuroja Suomalainen elokuvatuotanto — "Anteeksi, mistä kakkosstudiolle?

Näyttelijät Kari Heiskanen Patrick Sillman, kappalainen. Jussi Lehtonen Sulo Tsutsunen. Robert Enckell jääkärikapteeni Gilbert Sillman, kappalaisen veli. Rauno Juvonen jääkärialiupseeri Alafrantti. Tanja-Lotta Räikkä Laapotin vaimo. Kaksikielisyys nousi ykkösteemaksi Vaasan seudun nuorten kokoonnuttua keskustelemaan ja visioimaan kotiseutunsa tulevaisuutta.

Nuorten mielissä kaksikielisyys on vahvuus, jota ei kuitenkaan hyödynnetä tarpeeksi. Oulun seudun ammattiopiston Muhoksen yksikön kevätpäivät kiinnostavat jo tuhatta 8-luokkalaista. Nuorille tarjotaan elämyksiä ammattiopintojen parista. Väkivaltaisen toiminta- tai miehen mallin omaksuneet pelaavat väkivaltaisia pelejä, sanoo pelitutkija Frans Mäyrä. Tutkimus ei anna selvää vastausta, madaltavatko ammunta- ja sotapelit kynnystä tarttua aseeseen tai turvautua väkivaltaan.

Syrjäytyminen ja väkivaltainen käytös juurtavat varhaislapsuuteen. Tutkijan mukaan sosiaalisten taitojen puute on etenkin poikien ongelma, jolle ei tehdä mitään. Mitä asuinpaikallasi tehdään tällaisen käytöksen havaitsemiseksi ja ehkäisemiseksi? Nuorten miesten väkivallanteot eivät ole enää yksittäistapauksia vaan ilmiö. Mikä tekee nuorista miehistä väkivaltaisia? Kai Mattila palaa Tampereen Isku-Volleyn päävalmentajaksi. Edellisen kerran Mattila valmensi joukkue vuosina , ja vuonna  hän johdatti Isku-Volleyn aina mestaruuteen asti.

Nuori nainen ja mies on kotiutettu sairaalasta maanantaina. Naispoliisin tila on yhä kriittinen, muiden sairaalahoitoon jääneiden tila on vakaa. Lentopallon Mestaruusliigassa säilynyt Kokkolan Tiikerit on solminut neltä jatkosopimusta. Joukueessa jatkaa muun muassa viime kaudella läpimurtonsa tehnyt libero Lauri Kerminen.

Nuori demarijohtaja ennakoi myös viettävänsä paljon aikaa junassa puoluekenttää kiertämässä. Hyvinkään ampumisista epäilty, vuotias mies on tunnustanut rikokset, muttei ole osannut antaa selitystä teolleen. YleX Etusivu kysyi miestutkija Arto Tiihoselta miksi nuoret miehet tappavat.

Nuorten väkivaltaisuus on lisääntynyt viime vuosina. Mikä on yhteiskunnan vastuu väkivaltaisuuden ehkäisemisessä? Hyvinkään epäilty ampuja on kertonut teoistaan ja tunnustanut tutkittavat rikokset, mutta tekoaan hän ei ole vielä osannut selittää.

Miten nuorten pahaa oloa helpotettaisiin? Pelkäätkö julkisilla paikoilla väkivallan uhkaa? Tärkein kriisiapu ovat ystävät ja oma perhe, sanoo nuorisopsykiatri Mauri Marttunen. Ammattiapua pitää olla tarjolla, mutta sitä ei saisi tyrkyttää. Varusmiespalvelunsa keskeyttävät nuoret saavat ohjaajan, jonka kanssa setviä nuorten elämään liittyviä asioita. Aikalisä -toimintamalli toimii kunnassa noin ohjaajan voimin. Jere Urosta testattiin kunnolla Turkki-pelissä.

Nuori suomalainen ei usko unohtavansa voittoa kovin nopeasti. Yle Tunnuksen käyttöehdot ovat muuttuneet Hyväksyn käyttöehdot Hyväksyn myöhemmin.

Välitunti tilanteissa tulee paljon oppilaiden välistä kismaa eikä aikuisilla ole mahdollisuutta näitä kiusaamistilanteita aina huomata. Lunastuksen ehdoton voimahahmo on sen pääosaa esittävä Kari Heiskanen. Jos näkee sen, että kirkko on valitsemassa toista tietä kuin sen suunnan, mihin Jumalan sana osoittaa, mielestäni silloin ei koskaan voi kritisoida liikaa. Valkoiset vievät Patrick Sillmanin ruumiin pois rattailla. Vain siten kirkosta tulee kansalle taas tärkeä. Miten nuorten pahaa oloa helpotettaisiin?

Homoseksuaaliseen meis meis sihteeri oppilaat